Prepad zamestnanosti v agrosektore až o 15-tisíc miest teraz nehrozí

01.03.2013 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) - Snahou rezortu pôdohospodárstva SR je v súčasnosti predovšetkým podporiť projektové financovanie poľnohospodárskej výroby s orientáciou na jej hlavné produkčné ukazovatele a financovanie nákupu poľnohospodárskej pôdy zo strany poľnohospodárskych subjektov.

"Rast zamestnanosti teda pokladáme za pozitívny efekt zlepšujúcich sa produkčných ukazovateľov poľnohospodárskej výroby. Nie je možné ho kvantifikovať na základe stavu zamestnanosti v období pred nástupom transformačného procesu, a to z niekoľkých dôvodov. Hlavným z dôvodov je predpoklad rastu produktivity práce, ktorý ako jeden z hlavných produkčných ukazovateľov poľnohospodárskej výroby vstupuje do hodnotenia úspešnosti projektových podpôr," uviedlo pre TASR Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia exposlanca Európskeho parlamentu Petra Baca.

Baco tento týždeň upozornil, že bez vyriešenia problému zamestnanosti na vidieku sa nikdy na Slovensku nevyrieši fenomén nezamestnanosti. SR naopak v dôsledku pokračujúceho úpadku slovenského poľnohospodárstva, ako aj pre súčasné nedobré nastavenie rozpočtových vzťahov v agrosektore, stratí do roku 2016 priamo v prvovýrobe minimálne 10.000 až 15.000 pracovných miest. "So súvisiacimi spracovateľskými odvetviami do konca volebného obdobia tejto vlády 40.000 až 50.000 ľudí príde do stavu nezamestnaných," domnieva sa Baco.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva je to však nereálne. "Dovolíme si spochybniť výpočet prepadu zamestnanosti v poľnohospodárstve na úrovni 10.000 až 15.000 pracovných miest, pretože by sa jednalo o zníženie súčasnej zamestnanosti v poľnohospodárstve približne o 25 %, čo by mohlo byť reálne len za predpokladu absolútneho výpadku európskych a národných dotačných mechanizmov. Nič v súčasnosti však nenasvedčuje, že by sme sa takýchto scenárov mali obávať," dodalo vo svojej reakcii MPRV.
 

Vyberte región